Her iş kolunun kendine özgü teknikleri bulunmaktadır. Sinema söz konusu olduğunda ise burada kurgu ön plana çıkmaktadır. Sinemada kurgunun önemi, film yapımı için yadsınamaz düzeydedir. Birbirinden bağımsız olarak çekilmiş bir sürü fotoğraf karesinin anlam kazanması ancak yapılacak kurgu çalışması ile mümkün olmaktadır.

 

Sinemada kurgu, sadece görüntülerin birbiri ardına eklenmesinden ibaret değildir. Kurgu, bazı tehlikeli sahnelerde de özel çekim teknikleri kullanılmasına olanak tanıyan bir yöntemdir. Örneğin, yeşil perde önünde çekilen bilimkurgu filmleri için sonradan oraya uygun sahnenin eklenmesi mümkün olmaktadır. Animasyonlar için de bazı özel kurgu programları kullanılarak ilgili filmin doğasına uygun, beğeni toplayacak bir yapım oluşturulmaktadır.

 

Sinemada Kurgunun Önemi Nedir Kurgu Olmazsa Ne olur?

Zamanında kurgu tekniklerine meydan okuyan ve kameraya doğrudan bakarak filmin uyuşturucu doğasından izleyiciyi uzaklaşmayı hedefleyen yönetmenler olmuştur. Ancak film yapısı gereği kurgu ile anlam kazanan bir bütünlük sağlayan çalışmadır. Öteki türlü izleyicinin rahat seyredemeyeceği ve bundan dolayı filmden zevk almayacağı unutulmamalıdır. Sinemada kurgunun önemi, burada daha çok anlaşılmaktadır. Çünkü bir filmin olay örgüsünü, sahnelerin belirli bir sıralanış şekliyle vermek önemlidir. Aksi takdirde arka arkaya rastgele çekilmiş görüntüler sıçrayarak geçecek ve gözü rahatsız edecektir. Ayrıca filme çeşitli müzikler eklenmesi, gece ve gündüz geçişlerinin belirtilmesi de önem taşımaktadır. Hızlı bir geçişle geceden sabaha doğru gidildiği 10 saniyede anlatılabilmektedir. Gerçekte bu sahnenin çekilmesi saatler alacak ve filmde bu haliyle yayınlanması mümkün olmayacaktır. Zamanı daha hızlı anlatmaya, uzun sürede geçen bir olayı birkaç saate sığdırmaya yarayan çalışma, sinemada kurgu olarak bilinmektedir. Gerçek zaman akışına uygun olarak günler sürecek bir film çekmek, izleyicinin sıkılmasına neden olacaktır. Bu nedenle teknolojinin olanaklarını tercih etmek ve sinema sektörü için lazım olan teknik müdahaleleri yapmak gerekmektedir.

 

Sinemada Kurgunun Önemi ve Filmde Kurgunun Etkisi

Hiçbir sahne atılmayacak olsa bile filme jenerik eklenmesi, görüntülerin birleştirilmesi için yine kurgu yapılmak zorundadır. Çapraz kurgu tekniği ile yapılabilecek sahne geçişleri, filmi daha etkili ve izlenebilir hale getirmektedir. Film çekimi sırasında iki ayrı şehirde çekim gerçekleştirilebilmektedir. Bir telefonla konuşma sahnesi söz konusu ise ekranı ikiye bölüp bu iki ayrı şehirdeki kişinin konuşması aynı anda verilebilmektedir. Eğer tek tek sahneler halinde konuşma verilecekse bu durumda konuşma akışına uygun olarak sahnelerin ardı sıra eklenmesi gerekmektedir. Sinemada kurgunun önemi ve film için etkisi düşünüldüğünde, beklentisi yüksek tüketici kitleye istediğini vermeyi sağlamak, sıkı bir çalışma gerektirmektedir. Bu nedenle, heyecan, acıma, üzüntü gibi duyguların en üst düzeyde yaşanmasını sağlayacak müdahaleler yapma zorunluluğu artmaktadır.